Sesamgifflar

 

image13

 

 

Ingredienser till 24 st.
50 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1½ vetemjöl
1 st. ägg
Sesamfrön

 
Utförande:
Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervärme, 37°C
Dela jästen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll lite av degspadet på jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i bunken under en bakduk i 30 min. Tag upp den på ett lätt mjölat bord och knåda den. Dela degen i 2 delar. Kavla ut ganska tunt och skär ut avlånga trekanter som du rulla ihop dem, lägg skarven neråt på plåten. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda gifflarna i mitten av ugnen på 225°C, 8-10 min.

Ät dom gärna varma till soppa.

 


Hjärtkakor med glasyr och strössel

 

image12

 

De här kakorna är väldigt roliga och enkla att variera genom att välja annan karamellfärg, strössel eller kakform. Eftersom de bakas med samma deg som Strasskakor så blir de spröda och smälter i munnen.


Ingredienser:
200 g smör/margarin
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 dl florsocker till glasyr
2 msk vatten
Karamellfärg
Strössel


Utförande:
Låt smöret ligga framme och bli mjukt, blanda ihop det med florsockret och vaniljsockret tills det blir poröst. Tillsätt vetemjölet och potatismjölet och blanda ihop. Tag lite av degen och platta ut med handen till en centimetertjock bit. Tag ut hjärtan med en kakform. Upprepa tills degen tar slut. Grädda i ugnen på 175-200°C i 10 min eller tills kakorna fått en gyllengul färg.
Blanda ihop glasyr av florsocker och vatten, tillsätt ca 1 droppe karamellfärg (beroende på hur stark färg du vill ha). Bred glasyren på kakorna som har fått svalna och strö över strössel direkt.


Majsbröd med ost

 

image11

 


Ingredienser till 12 st. bröd
3 dl majsmjöl
2 dl vetemjöl
½ dl socker
1 nypa salt
1 msk bakpulver
1 krm paprikapulver
1 krm spiskummin
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
1 ägg
50 g smör/margarin
1,5 dl majs
Ströbröd
Ost

 

Utförande:
Smält smör och låt svalna, tag sedan lite av smöret och pensla en muffinsformplåt, bröda formarna därefter med ströbröd.
Tag de torra ingredienserna och blanda ihop i en skål, tillsätt mjölk, gräddfil, ett ägg och resten av det smälta smöret. Blanda ihop, tillsätt majsen och rör in i smeten.
Klicka ut i formarna, vispa ihop det andra ägget och pensla med.
Riv över lite ost och grädda i ugnen på 200°C i 20-25 min.

 

Ät dem gärna varma med smör och skinka.


Höstig rotfruktssoppa

 

image10

 


Ingredienser till 2 port.
2 potatisar
2 morötter
Selleri
1 palsternacka
2 små jordärtskockor
1 banan-sharlottenlök  
1 vitlöksklyfta
Smör
Oregano
Timjan
Svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
Persilja

 

Utförande:
Skala och hacka potatis, morötter och palsternackan. Skölj sellerin och hacka den fint.
Skala jordärtskockorna men lämna dom hela. Skala och skiva löken, skala en vitlöksklyfta och tryck till den lite med kniven så att den öppnas upp lite men är hel. Stek löken och vitlöken i en teflonbottnad kastrull med en klick smör. Mortla oregano och timjan till ett fint pulver och strö över löken. Krydda med svartpeppar. Ha i resten av grönsakerna och slå på vatten så att det täcker dem. Tillsätt buljong och lagerblad. Låt soppan koka på svag värme tills grönsakerna har mjuknat. Fiska då upp jordärtskockor och mixa dom med lite av soppans buljong. Häll tillbaka i soppan, rör om och strö över lite hackad persilja.


Dinkelscones med russin och solrosfrön

 

image8

 

 

Ingredienser till två stora scones.

4 dl dinkelmjöl
1 dl dinkelflingor
1 krm salt
2 tsk bakpulver
½ tsk socker
½ dl russin
3 msk krossade linfrön
1 dl solrosolja
2 dl mjölk


Utförande:

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt oljan och mjölken och arbeta ihop till en deg, tillsätt mer mjöl om den är för kladdig i konsistensen. Dela degen i två delar och platta ut till runda kakor på bakplåtspapper. Skåra dom i fyra delar med en kniv och nagga dem med en gaffel. Pensla med lite olja och strö över lite mjöl som en snygg finish.
Grädda i ugnen på 250 ºC i 12-15 min.

Servera med smör, sylt, marmelad, skinka, ost eller annat pålägg som du tycker om.


Örtpastaknyten fyllda med ost och salami badande i ostsås serverad med machésallad

 

image6

Jag och min pojkvän hade en mysig fredagskväll med pasta, sallad och vin.

image7

 

En sån här liten rackare kan vara bra att ha när man gör knytena.

 

Ingredienser till 2 port
Pastadeg:
2 äggulor
Olivolja
Havssalt
Torkad oregano (går bra med färska eller frysta örter efter smak)
Vitlökspulver
1 dl durumvetemjöl
1 dl vetemjöl
Vatten

 

Utförande
Knäck och separera äggen, lägg gulorna i en bunke. Mortla oreganon och de andra kryddorna till ett fint pulver och blanda med äggen. Ha i en skvätt olivolja och rör runt till det är en jämn smet. Ha i mjölet och arbeta ihop det till e deg. Häll eventuellt i lite vatten om det är svårt att få ihop den. Lägg degen i en plast påse eller slå in den i plast. Låt vila en timme i kylen.

 

Fyllning och sås:
En kryddstark salami (köp gärna en god sort från delikatessdisken).
Allerum XO (går bra med annan ost efter tycke och smak)
Mjölk
Maizena ljus redning
Smör
1 Grönsaksbuljongstärning
Svartpeppar

 

Utförande
Hacka salamin och osten i strimlor.
Gör en bechamelsås som grund och ha i ost, peppar och lite av en grönskaksbuljongtärning, tag en klick smör om du vill runda av såsen mer.

 

Ta ut degen ur kylen och kavla ut ena halvan på ett mjölat bord med en mjölad kavel.
Om degen känns för kletig kan du nu passa på att kavla in lite mer mjöl så att den får en lite torrare men ändå smidig konsistens. Tag ut mått med ett litet glas eller och du har en pasta/pirog form så använd den. Lägg fyllningen i mitten av cirkeln (ta inte för mycket, då kan dom bli svåra att stänga eller spricka och läcka när man kokar dem).
Vik den på mitten och stäng igen med gaffel eller fingrarna.
När alla pastaknytena är klara kokar du dem, några i sänder i lättsaltat kokande vatten (inte alla på en gång, då kan de klibba fast i varandra). Låt koka i ca 2 min, men inte var noga med att inte koka för länge, då blir de gummiaktiga i konsistensen. Tag upp pastan och lägg de kokta knytena i såsen som står på svag värme.

 

Sallad:
Ett paket machésallad
En avokado
En schalottenlök
Lite solrosfrön
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Svartpeppar


Utförande

Skölj salladen, dela avokadon på mitten, tag ur kärnan och dela den i fyrkanter innan du gröper ur den med en sked. Skiva schalottenlöken tunt. Lägg allt i en skål. Blanda oljan, vinägern och krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen.

Lägg upp pastan och salladen på en fin tallrik och njut!

Muffins med mumsiga gömmor

Idag bakade jag muffins. Som alltid så använde jag mig av ett sockerkaksrecept till smeten. Detta för att jag tycker att dom blir saftigare, lite skönt kompakta och inte så äggiga och smuliga som jag tycker det blir med många muffinsrecept..

 

image3image5

Grundsmet:
75 g margarin/smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Chokladsmak:
3 msk kakao
200 g choklad
socker

Äppelsmak:
2 st. äpplen
5 msk äppelmos
kanel
kardemumma
farinsocker

Utförande:
Smält matfettet och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.
Tillsätt matfettet och mjölken.

För chokladversionen så lägger du till 3 msk av kakaopulver när du blandar dom torra ingredienserna. När du sedan ska fylla muffinsformarna så lägger du en klick smet, sedan en bit choklad (Jag använde en chokladkaka med Daimcrisp) och sedan ytterligare en liten klick smet för att täcka över den. Avsluta med att strö lite socker på toppen så att den blir lite karamelliserad i ugnen.

För äppelmuffinsarna så skalar du två äpplen och hackar dem i småbitar. Lägg dem sedan i en skål och strö över kanel, farinsocker och kardemumma. Ta två msk äppelmos och blanda i så att äpplena blir täckta. Tag 3 msk äppelmos och blanda i muffinssmeten, och krydda sedan med kanel och kardemumma efter behag.
Lägg en klick smet i muffinsförmana, sedan dom hackade äpplena och toppa med smet igen.
Strö över lite farinsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 175 ºC i 15-20 min.

 


Biffmacka med stekta kantareller och lökchutney

image9


Ingredienser till två port:

En stor eller två normalstora ciabattabröd
En vitlöksklyfta
En Crème Bonjour Deluxe med kantarellsmak
En rödlök
Maizena ljus redning
Kantareller efter behag
Lövbiff (går att byta ut mot färdig rostbiff om man vill göra receptet enklare)
Babyspenat
Farinsocker
Balsamvinäger (använd en bra sort, jag använde Fattorie Giacobazzi 8-åriga)
Köttbuljong
Svartpeppar
Havssalt
Smör att steka i.

Dryckestips - Dão Primavera Reserva - 55.00 kr på Systembolaget.


Utförande:

Börja med att göra chutney.

Stek en halv strimlad rödlök tills den mjuknar krydda med salt och peppar, och häll på lite vatten i pannan. Lägg i en halv köttbuljongstärning, en skvätt balsamvinäger, någon droppe mörk soya och lite farinsocker. Låt detta reducera tills löken blir väldigt mjuk, tillsätt därefter maizena och rör tills blandningen har fått en chutney-liknande konsistens.
Tag pannan av plattan och låt svalna.

Dela ciabattan på mitten, gnid in snittytan med en vitlöksklyfta och värm i ugn tills den fått en lite krispig yta.
Bred brödet med Crème Bonjour, och lägg den sköljda babyspenaten på ena delen av mackan.

Hacka en fjärdedel av rödlöken fint och skär kantarellerna grovt.
Hetta upp stekpannan och stek löken och svampen i smör, krydda med salt och peppar.

Krydda biffen med salt och peppar, Stek den sedan i smör i en het panna (stek inte för länge, då blir köttet torrt och tråkigt).

Skär sedan biffen i strimlor på snedden och lägg upp på babyspenatbädden.
Strö över kantarellerna och toppa med lökchutney.

Smaklig måltid!


Hej!

image14


Här kommer jag skriva om smaskiga smaskigheter, goda godsaker och mumsiga mumsbullar! =)

RSS 2.0