Bananchokladbollar med vit choklad och cashewnötter


image18



Ingredienser till 20 st.
1 dl bananchips
1 dl kokos
1 dl råsocker
3 dl havregryn
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100g rumsvarmt smör/margarin
2 msk kallt kaffe
200g vit choklad
1 dl hackade cashewnötter


Utförande:
Mixa bananchipsen och kokosen till ett pulver i matberedaren. Blanda i resten av de torra ingredienserna, och kör dom med tills de är finfördelade. Ha i matfettet och kaffet och mixa tills det blivit till en massa. Rulla chokladmassan till 20st bollar och lägg in dom i frysen för att stelna till sig lite. Tag ut dom när dom har fått en fast konsistens. Smält den vita chokladen i mikro eller vattenbad. Doppa bollarna en och en i chokladen, man kan gärna använda sig av en gaffel för att fiska upp dom. Lägg dom på bakplåtspapper och strö genast över dom hackade cashewnötterna. Sätt in dom i kylen för att stelna ytterligare.


Bananpaj med pekan och kokos, serverad med kolasås och vaniljglass

 

image17

 


Ingredienser:
Smuldeg:

3 dl vetemjöl
4 msk socker
½ dl hackade pekanötter
125 g smör/margarin

 
Fyllning:
6 st. bananer
Kanel
Socker
Kokosflingor

 
Till formen:
Kokos
Smör

 
Utförande:
Smörj och bröda en rund springform med smör och kokosflingor.
Blanda samman mjöl, socker och nötter i en skål. Arbeta in matfettet med en gaffel eller med en matberedare. Skala och skiva bananerna tunt. Varva bananer, socker, kanel och kokosflingor i formen. Toppa med smuldegen.
Grädda i ugnen på 225°C i ca 25min.


Kolasås

Ingredienser:
2 dl mellangrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 krm salt
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör

 
Utförande:
Häll grädde, socker, sirap, salt och kakao i en kastrull. Koka upp och rör konstant i ungefär 5 minuter. Tag kastrullen från plattan och rör i vaniljsocker och smör. Låt svalna en stund så att såsen får tjockna lite.

 
Skär upp en bit paj, lägg upp en kula vaniljglass och ringla kolasås över pajen och glassen.


Kanelbullar

image22

Dessa bullar bakas med grädde och ägg och får därför en mycket spröd men ändå tyngre konsistens

 

Ingredienser till ca 40st.
Deg:
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 1/2 dl Mjölk
50 g Jäst
150 g Margarin
1 dl Socker
1 Ägg
15 dl Vetemjöl


Fyllning:
200g Smör
Kanel
Socker

 

Pensling:
1 Ägg
Pärlsocker


Utförande:
Värm grädde och mjölk till 37°, lös jästen i blandningen. Rör smör och socker smidigt i bunken, blanda i ägget och jästvätskan. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen är smidig och börjar släppa bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats till dubbel storlek, ca 40 minuter. Smält smör i mikron, tillsätt kanel efter tycke och smak. Arbeta ihop den jästa degen och knåda den blank och elastisk på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en jämntjock fyrkant. Bred ut det smälta smöret på den utkavlade degen och strö över socker. Vik ihop båda ändarna emot mitten. Skär 2-3 cm breda remsor, håll i ena änden och rulla till en spiral. Forma sedan en tight kringla av den rullade biten. Upprepa detta med den resterande degen. Låt bullarna jäsa under duk 10-15 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 10 minuter.

 

Låt svalna något och avnjut dom sedan gärna med ett glas iskall mjölk.


Entrecote med rösti och rödvinssås

 

image15

 


Ingredienser till 2 port.

300 g entrecote
5 medelstora potatisar
1 gul lök
1 äggula
1 dl grädde
1 schalottenlök
½ köttbuljong tärning
½ glas rödvin
Smör
Salt
Svartpeppar


Utförande:
Låt köttet ligga framme och rumstempereras. Skala potatis, lök och riv i maskin eller på rivjärn. Lägg potatisen och löken i en bunke och tillsätt en äggula och salta och peppra.
Rör ihop potatisen och de andra ingredienserna och forma sedan biffar som du steker tills de har fått fin färg. Sätt sedan in dom i ugnen på 150°C där de gräddas riktigt färdiga och hålls varma. Stek sedan köttet i smör och salta och peppra. När entrecoten har fått fin färg tar du upp den och lägger den på en tallrik för att vila (skär man i köttet nu så rinner all saft ur). Hacka en schalottenlök som du sedan steker mjuk i samma stekpanna som du stekte köttet i så du tar vara på den goda köttsmaken. Häll på ett halvt glas rödvin och smula i köttbuljongen, rör tills den löses upp. Häll i grädden och rör om. Låt såsen koka så att den reduceras lite och alkoholen kokar bort. Lägg upp rösti, kött och häll på sås.

 

Servera med en sallad, baguette och ett gott rödvin.


RSS 2.0